Centered Riding

Door je als ruiter bewust te worden van je bewegingspatronen kun je je nieuwe, gezondere en effectievere manieren van bewegen aanwennen.

“Het paard beweegt zoals de ruiter beweegt.”

Oprichter van Centered Riding, de Amerikaanse Sally Swift, baseerde haar methode op de Alexandertechniek en integreerde daarnaast elementen uit tai chi, visualisaties en kennis van de anatomie van zowel paard als ruiter.

De focus ligt bij Centered Riding op het in balans brengen van je hoofd en wervelkolom om tot een optimale balans en coördinatie te komen. Je creeërt vrijheid in je gewrichten en het maakt je bewust van de manier waarop je beweegt, ademhaalt en denkt.

Hoe ziet een les met Centered Riding eruit?

Symmetrie in je lichaam is essentiëel. Daarom ga je leren paardrijden vanuit je botstructuur. Helder communiceren met je paard door precies te weten wanneer je welke afzonderlijke spier inzet. We maken veel gebruik van visualisatietechnieken om de gewenste harmonie te bereiken. Oude gewoontes worden afgebouwd om plaats te maken voor correcte handelingen.

Het doel:

  • Een dynamische balans;
  • Een diepere bewustwording;
  • Gevoel voor je paard;
  • Lichtheid in je rijden;
  • Een helder ritme
equiparadise

Ik rij Z1 dressuur en rij sinds 2 jaar crossen. Maar voordat ik Marieke leerde kennen was het bijna onmogelijk om achterom (rij-piste achter mijn woonhuis) te rijden omdat er simpelweg te veel spanning was. Marieke heeft me leren ontspannen en heeft mij en mijn paard tot een veel beter team gemaakt. Ik geniet elke keer meer als ik rij, en dat heb ik te danken aan Marieke!

Linda Cruts

-